Magyar Szablyavívás és a Borsody-vívórendszer

A magyar szablya és a klasszikus magyar vívótechnika évszázadokon át része volt nemcsak a katonai életnek, de a polgárinak is. A vívóiskolák fennmaradása egyben ezen nemzeti értéknek és szellemiségnek a megőrzése is, egy hagyomány tovább élése. A reformkorban, 1825-ben gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós kezdeményezésére létrehozták a Pesti Nemzeti Vívó Intézetet. Borsody László […]
Kuttyogtatás

A kuttyogtatás az egyik legősibb halfogási módszer, még a honfoglaló őseink hozták hazánkba. A kuttyogtató elnevezésű halász szerszám harcsafogásra használt segédeszköz. Az eszköz a magyar nyelvterületen tájanként eltérő névváltozatban használatos: puttyogtató, buttyogtató, futtyogtató, bugyoktató. A Tisza Jász-Nagykun-Szolnok megye területén folyó szakaszán többnyire kuttyogtatóként ismerik. A kuttyogtató egyenes vagy enyhén íves állású, 35-40 cm-es, lapos fogórészén […]
Kupai Sándor fafaragó munkássága

Mezőtúr különleges helye az Alföldnek, a Berettyó háborítatlan kanyarulatai előcsalogatják a helyiek alkotókedvét. A naiv művészet egyik gyöngyszemének, Kupai Sándornak (Mezőtúr, 1900-1983), bár nem volt könnyű élete, a megcsillanó tehetsége és alkotókedve kárpótolta mindenért. Több területen kipróbálta magát, rajzolt, festett és 1958-tól készített rendszeresen fafaragásokat is. Ezen a területen érte el legnagyobb sikereit. Témáit a […]
Kunhímzés

A népi díszítőművészet egyik szép ága, a kunhímzés a Nagykunságon készített szabadrajzú és szálán-varrott párnavégek hímzése. Hagyományosan nem is díszítettek mást, csak a tiszta szobába feltornyozott párnák végeit. A terítőkön, futókon és főként a viseleten megjelent kunhímzés minták már a népművészet utolsó nagy korszakának eredményei a 20. század utolsó harmadában. Abból ítélve, hogy milyen motívumokat […]
Körmendi Lajos írói munkássága

Körmendi Lajos a Nagykunság legjelentősebb írója Karcagon született 1946 június 6-án, s rövidebb megszakításokkal ebben a városban élt 2005 január 1-én bekövetkezett haláláig. Műveit a nagykunsági táj, a szíken is megélő konok kunsági ember ihlette. Sokoldalú irodalmár volt, szinte minden műfajt kipróbált. Írt esszét, hangjátékot, publicisztikát, szociográfiát, kritikát, tanulmányokat, vizuális költeményeket és bravúros műfordításokat a […]
Kósa Károly honlapja

Modern korunk az ismeretátadásra, kutatásra, hagyományőrzésre, a lokálpatriotizmus ápolására is modern eszközöket kíván. Erre érzett rá Kósa Károly könyvtáros honlapja 2011. évi elindításával. A szolnok-tisza.blogspont.hu honlap elsősorban Szolnok város és környéke, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye kulturális múltjával, helytörténetével foglalkozik. Írója, a honlap működtetője, Kósa Károly több évtizede kutatja ezt a területet. Blogjában folyamatosan bővíti a történeti […]
Kiss Pál Múzeum

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum jogelőd egylete révén hazánk ötödik legrégebbi vidéki muzeális gyűjteménye. A régi egyesületet Tiszafüred-vidéki Régészeti Egylet néven hozták létre a helyi és környékbeli lokálpatrióták 1877. április 17-én. A kezdeményező Tariczky Endre (1818-1912), Tiszafüred római katolikus plébánosa volt, akinek leghűségesebb segítőtársa Milesz Béla (1844-1912) református népiskolai tanító lett. Közös tevékenységük több mint […]
Kevi lakodalmi perec

A kunsági lakodalmak vendégkínálói között elmaradhatatlan a sodrott kevi perec. A násznépet és a kapuban bámészkodó menyasszony-lesőket kínálták ezzel az apró finomsággal, ami egész Nagykunság-szerte ismert, csak nevében más: Kisújszálláson a hasonló tésztából és ízzel készült ablakos kalács, a Nagykunság egyéb helyein a kunsági perec… Túrkeve egyik büszkesége ez az ínyencség.
Kevi Juhászfesztivál

Túrkeve legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye immár 20 éve a Kevi Juhászfesztivál. A pásztoréletet hangulatában, ételeiben bemutató rendezvény tízezreket vonz a városba. A rendezvényen természetesen nemcsak az ételek és italok élvezetére van lehetőség, hanem népzenei és népi díszítőművészeti bemutatókat is láthatnak az érdeklődők. A város évről évre felvonultatja értékeit.
Kevi birkapaprikás

A Nagykunság ételkülönlegessége a birkatest, a kunsági paprikás, ami főzési technológiájából adódóan sajátos ízű, finom étel. A nagykunsági asztalok ékessége, az ünnepi ételek sorában a legelső. Egy falatnyi hagyomány… – ezt tartják róla Túrkevén, és esküsznek arra, hogy minden kunsági város főztjénél jobb a kevi birkapaprikás. Kevés eltérés van a receptek között, de ami a […]