Hungarikumok

Tiszavirág és a „Tiszavirágzás
A tiszavirág (Palingenia longicauda) a kérészek rendjébe tartozó, 8-12 cm hosszú rovar, melynek szárnyfesztávolsága akár a 6-7 centimétert is eléri. Kisebb példányszámban ugyan a Dunában

Tiszai Halászlé
Ahogy a pusztán élő egykori pásztoraink a gulyással ajándékozták meg nemzetünket, a halászok a halászlével. Mindkettő a természettel összhangban élő, egyszerű ember étele. A magyaros

Magyar cimbalom
A cimbalom két verővel ütve megszólaltatott húros hangszer, a citerafélék családjába tartozik. Vízszintes helyzetű, trapéz formájú, dobozszerű hangszerteste van, amelyen teljes szélességben diatonikus vagy kromatikus

A karcagi birkapörkölt
A birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. Még a 18. században is hatalmas nyájak legelték a nagykunsági városok határát. A népi táplálkozásban a
Kiemelkedő Nemzeti értékek

Mezőtúri fazekasság
A mezőtúri fazekasság története igen régre nyúlik vissza. A régészeti leletek között az elpusztult Túrtőn nemcsak mázas és mázatlan cseréptöredékeket találtak, hanem kerek égetőkemence nyomát

Jászkürt – Lehel kürtje
A mívesen faragott elefántcsont kürt valószínűleg a 12. század második felében Magyarországon, vagy Kijevben készült, és feltehetően becses ajándékként kerülhetett a jászokhoz. A jász-magyarok a

A Népművészet Mestere díj kitüntetettjeinek életműve
Egyes alkotásokat vagy egy egész alkotó élet művészi eredményét ismeri el a Népművészet Mestere díj. Az 1953-ban alapított állami díjat minden évben augusztus 20-án adják