A birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke.
Még a 18. században is hatalmas nyájak legelték a nagykunsági városok határát. A népi táplálkozásban a húsfogyasztás alapját tehát a juhhús adta. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg, Karcagon öntöttvas lábasban.
A kunsági birkapörkölt teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot jelenti. Nem múlhat el családi ünnep anélkül, hogy ne lenne birkapörkölt az asztalon. Lakodalomban, névestéken, vagy keresztelőn az üstben csigatésztával főtt gyöngyi vagy tyúkhúsleves után az öntöttvas lábasban főtt birkapörkölt, mint főétel került a vendégek elé. A vacsorán a kialakult szokás szerint a pörköltbe belefőzött birkafej a legtiszteletreméltóbb személy tányérjára kerül. Ez a kun műveltség emléke kultúránkban.
Élő örökségünk ez az étel.