Szolnoki habos isler

A habos islernek a formáján és csokis bevonatán kívül nem sok köze van az osztrák lekváros süteményhez, az eredeti ischlerhez. A különleges édességet Hegedűs László szolnoki cukrász álmodta meg és készítette el elsőként tojáshabbal, és az egykori Kádár Cukrászdában árusította. Ma korábbi tanítványa, Móra László mestercukrász a Marcipán Cukrászdában készíti, de a többi cukrászda is […]

Kevi Juhászfesztivál

Túrkeve legnagyobb gasztrokulturális rendezvénye immár 20 éve a Kevi Juhászfesztivál. A pásztoréletet hangulatában, ételeiben bemutató rendezvény tízezreket vonz a városba. A rendezvényen természetesen nemcsak az ételek és italok élvezetére van lehetőség, hanem népzenei és népi díszítőművészeti bemutatókat is láthatnak az érdeklődők. A város évről évre felvonultatja értékeit.

A karcagi birkapörkölt

A birkapörkölt a Nagykunság népi táplálkozásának jellegzetes gasztronómiai értéke. Még a 18. században is hatalmas nyájak legelték a nagykunsági városok határát. A népi táplálkozásban a húsfogyasztás alapját tehát a juhhús adta. Az a jellegzetessége a nagykunsági birkaételeknek, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg, Karcagon öntöttvas lábasban. A kunsági birkapörkölt teljesen eltér az Alföld többi városában […]

Gulyásfőzés hagyománya (Gulyás, pörkölt, paprikás, gulyásleves)

Magyarország egész területén és az egész Kárpát-medence magyarok által lakott településein közismert ez az étel. A múltja a ködbe vész, de aki ismeri a magyarok nagyállattartó szokásait, az nem lepődik meg, hogy az egykori pásztortársadalom ily híres értékkel ajándékozott meg minket. Nyilván többféle húst is készítettek bográcsban eleink, a birka, sertés is kiváló alapanyag, de […]