Jászsági nyári szarvasgomba

A homokos erdei földben, déli fekvésű lejtőkön, vagy bükk- és tölgyfák alatt élő, augusztustól a tavaszi hónapokig termő, többnyire dió nagyságú nyári szarvasgomba gömbölyű termőtestét piramis alakú fekete szemölcsök fedik. A gomba belsejének kemény, szürkésbarna húsa fehérrel erezett. Jellegzetes illata a főtt kukoricára emlékeztet, finom dió ízű.

Keresésére külföldi országokban disznót vagy betanított kutyát használnak, Magyarországon azonban nyeles kapával szedik ki termőhelyéről.

Elnevezése egyes helyeken földikenyér, míg máshol trüffel néven ismerik. A legzamatosabb és a legértékesebb fűszergomba.

Hűvös, szellős helyen két hónapig is eltartható. Hámozva kell elkészíteni. Főleg pástétom, kolbász, libamáj ízesítésére használják, vagy borban főzve, olajos papírban sütve készítik el.

A nyári szarvasgomba 90%-a a Jászságban található.